fibretothehome.nl

alles over glasvezel en breedband

Nieuws

28.04.03KPN wellicht in glasvezel voor Amsterdam. IJburg toch op glas?

In het Financieele Dagblad staat te lezen dat KPN in gesprek is met de gemeente Amsterdam over de aanleg van een glasvezelnetwerk (FD abonnees). Het zou gaan om een ontwerp voor 40.000 inwoners van de stadsdelen IJburg en Zeeburg. Amsterdam zelf wil het liefst iedereen een aansluiting tot de voordeur geven - echte fibre to the home dus - terwijl KPN het liever wat rustiger aan doet. Niet zo gek, aangezien een nieuw netwerk natuurlijk een kanibaliserende werking heeft op het huidige telefonie en adsl-net van... KPN. 'We kunnen al dat koper niet in één keer afschrijven', zegt Kuisch, woordvoerder van KPN.
Verder is het interesaant nieuws dat IJburg nu toch aangesloten zou worden. Eerder werd nog bekend gemaakt dat er zelfs geen kabel of adsl voor IJburg zou komen. Dat was opmerkelijk omdat IJburg aangekondigd was als ICT wijk met snelle infrastructuur. Enkele dagen later kondigde UPC aan kabelinternet aan te gaan bieden in de wijk. Weer een maand later zegde KPN toe extra centrales gereed te maken, zodat ook adsl mogelijk zou worden. Afgelopen week werd dit definitief. Maar nu lijkt breedband in IJburg ineens helemaal geen probleem meer te zijn:
'In een nieuwbouwwijk als IJburg is het niet zo moeilijk. Daar leggen we naast de koperen telefoonkabel gewoon een lege buis aan voor glasvezel. Op die manier kun je snel een hoog volume halen, als je besloten hebt een glasvezelnetwerk uit te rollen'. Aldus de KPN woordvoerder in het FD.

# | 09.41 | Krijn | Reageer


 

08.04.03"Het flat-fee model voor breedband is communistisch"

Volgens Juniper Networks verbuikt 20% van de breedbanders meer dan de helft van de totale capaciteit. Daardoor is de situatie zo dat de rest, de overige 80% dus, het verbruik van de grootverbuikers betalen. En dat is communistisch. Een wat merkwaardige stellingname. Niet verassend zijn er nogal wat reacties op dit bericht. Overigens denk ik dat het meten van het gebruik nogal wat voeten in de aarde heeft. Een van de reageerders (Hendrik Rood) merkt zelfs fijntjes op dat het meten en administreren van het gebruik duurder is dan de kosten ervan, en derhalve economisch niet verstandig. En: 'Verkeersvolumes meten doe je natuurlijk in een router, is ontzettend processorintensief en betekent een duurdere router, laat dat laatste nu net het product zijn dat Juniper verkoopt...'.

# | 09.25 | Krijn | Reageer


 

06.04.03"Glasvezel goed voor hulpbehoevenden"

Het aanleggen van een glasvezelnetwerk is goed voor Amsterdam. Niet alleen voor de inwoners van de hoofdstad, maar bijvoorbeeld ook voor de thuiszorg. Dat stelt Cyburg bij monde van directeur Herman Wagter, hetgeen gezien kan worden als een reactie op de eerdere kritiek van de VECAI op de voorstellen van de Commissie Andriessen. Uit een onderzoek dat in opdracht van Cyburg is uitgevoerd, zou blijken dat de non-profitsector wil bijdragen aan de exploitatiekosten van een glasvezelnetwerk. Cyburg staat lijnrecht tegenover de VECAI. "De VECAI is bezig met een achterhoedegevecht", meent Cyburg-directeur Herman Wagter. De commissie-Andriessen zou juist een belangrijke inkomstenbron over het hoofd hebben gezien. Uit het onderzoek van Cyburg blijkt namelijk dat de non-profitsector voor 'extra inkomsten van 25 procent en meer' kan zorgen.

# | 09.22 | Krijn | Reageer


 


Archief:
01 Apr - 30 Apr 2004
01 May - 31 May 2003
01 Apr - 30 Apr 2003
01 Mar - 31 Mar 2003
home

 

Laatste verwijzingen:

 

Laatste reacties:

 

xml feed (rss 1.0)
XML

 

powered by pivot